streda 29. mája 2013

Moja výroba domáceho seitanu

So seitanom som sa prvýkrát stretla asi pred  pol rokom, keď som navštevovala môj obľúbený Bio obchod na Hlavnej v Košiciach. Dovtedy som túto pšeničnú bielkovinu  nepoznala, čo je teda dosť škoda. Seitan vo svojej strave využívajú najmä vegetariáni a vegáni. No myslím si, že aj mäsožravci nemajú dôvod  občas vymeniť tradičné mäsko a vyskúšať niečo nové, prospešné pre ich zdravie. A čo je teda seitan? Je to pšeničná bielkovina, ktorá sa vyrába z múky vymývaním škrobu. Je to skvelá náhrada mäsa, ale oveľa chutnejšia ako sójové kocky alebo granulát. Dá sa používať do rôznych domácich receptov a pripravuje sa veľmi jednoducho- rovnako ako  mäso. Môžete ho pripraviť na spôsob rezna, soté, ale aj do gulášu. Na internete je veľké množstvo receptov. Má  vysoký obsah bielkovín (až 25%), nevyvoláva pocit kameňov v žalúdku a  vie dobre zasýtiť. Musím povedať, že v niektorých jedlách mi chutí oveľa viac ako mäso. Je vhodný aj keď držíte diétu a nechcete hladovať  ( 100 g seitanu má 550 KJ) . Seitan si môžete zakúpiť zatiaľ len v Bio obchodoch (   nejako ho na Slovensku neregistrujem v supermarketoch).  Alebo si  ho môžete pripraviť aj doma. Myslela som si , že jeho príprava bude kto vie ako náročná, no napriek tomu, som to zvládla. Časovo sa príprave seitanu treba trocha povenovať, ale ak si ho robíte do zásoby, naozaj sa to vyplatí. Ja som si z neho urobila  chrumkavé rezníky ( fotka dole). Je naozaj škoda, že o seitane vieme tak málo, pritom sa využíva v ázijskej, budhistickej či makrobiotickej kuchyni. Ak by ste si mysleli, že sa vyrába z neviem akých zložitých a drahých ingrediencií, ste na omyle. Všetko čo k jeho príprave potrebujete je polohrubá pšeničná múka, voda, soľ, prípadne koreniny podľa chutí. 
chrumkavé seitanovské rezníky
Postup výroby seitanu

1. Pripravíme si 1 kg polohrubej pšeničnej múky, 500 ml vody a soľ.















2.  Zmiešame múku s vodou a  vytvorenú hmotu osolíme.
 


























3. Snažíme sa vypracovať vláčne ale pevné cesto, množstvo pridanej vody sa môže líšiť od druhu múky.














4.  Vzniknuté cesto necháme  30 minút odstáť. Najlepšie bude ak ho zabalíme do celofánu, alebo ho položíme len tak na tanier . Ja som ho zabalila do alobalu,  čo sa neskôr ukázala ako nie veľmi šťastná  lepivá voľba, preto to neodporúčam :-)













5. Po 30 minútach nasleduje asi ,, najťažšia fáza" pri výrobe seitanu. Do umývadla si položíme väčšiu misku a do nej dáme sito. Do sita položíme pripravenú hmotu a vymývame ju, aby sa hmota zbavila prebytočného lepku. Práve od lepku sa nám voda sfarbí do biela. Spočiatku  bude hmota sypká a miestami sa môže aj rozdeľovať. Hmotu  budeme rukami upravovať,stláčať a naťahovať do strán, aby sa vonku dostával lepok. Proces vymývania budeme opakovať dovtedy, dokým nebude voda v mise aspoň čiastočne číra. Ja som ho opakovala asi 5-6 krát. Počas ďalšieho a ďalšieho vymývania bude hmota viac a viac elastická.














6. Čerstvý surový seitan














6. Seitan umiestnime na istý čas do mikrotenového vrecúška, aby získal tvar.














7. Medzitým si pripravíme koreniny do ktorých dáme variť seitan, aby získal príjemnú chuť. Môžeme použiť sójovú omáčku, worcester, koreniny podľa chuti napríklad  kari, mleté čierne korene alebo červenú papriku.  Zalejeme vodou a prídame seitan, ktorý varíme asi 15-20 minút na miernom ohni.













8. Keď seitan, vypláva na povrch, to je znamenie, že sa už uvaril. Na druhej fotke je hotový uvarený seitan.















9. Ja som sa rozhodla, že si zo seitanu spravím, chrumkavé rezne. Urobila som marinádu z olivového oleja,  mletej červenej papriky, koriandru , tymiánu a oregana. Potrela som ním seitan  a šup do trúby na 15 minút pri teplote 200 stupňov.














10. Hotové rezne som pokrájala a použila do zeleninového šalátiku. S kamoškou sme si na ňom dobre pochutnali :-)



1 komentár:

  1. Vyzerá to úžasne a netušila som, že sa to takto pripravuje :-) Určite niekedy vyskúšam!

    OdpovedaťOdstrániť